Bra att veta om luft-luftvärmepump

För att kunna gör ett val om du ska installera en luft-luftvärmepump i din bostad, kan det vara bra att veta några saker innan du investerar i en värmepump från ett företag som säljer värmepumpar i Stockholm eller mer lokalt där du bor. För det kan vara skillnaden på om du kommer tjäna pengar eller inte på en installation av en pump i din fastighet.

Hur funkar en luft-luftvärmepump?

Det kan vara svårt att veta hur värmepumpar funkar, speciellt om du inte är intresserad av sådan teknik och har koll. En värmepump går att jämföra med ett kylskåp, fast den andra sidan används istället. I kylskåp pumpas värme från insidan i skåpet och värmen kommer ut på baksidan.

En luft-luftvärmepump tar värme från luften utanför bostaden och därefter pumpas värmen in inomhus. I normala fall så gäller att för varje kWh som används för att en värmepump ska drivas blir det mellan två och tre kWh värme inne i huset. Det som är perfekt med en värmepump för luften kostar inget, jämfört med om du skulle borra hål i marken eller liknande för att kunna utvinna värme.

Vem har mest nytta av en luft-luftvärmepump?

De husägare som har mest nytta av en luft-luftvärmepump, är de som använder sig av direktel för uppvärmning. Pumpen kommer vara ett bra komplement och gör att energiförbrukningen kan sänkas för hushållet. För att en värmepump ska komma till sin fulla rätt bör huset ha en öppen planlösning, eftersom luften i rummet ska kunna transporteras runt till olika delar av bostaden.

Är du osäker på om du kan installera en pump eller inte, kan du kontakta de som säljer värmepumpar i Stockholm eller i närheten av där du bor. De kan göra en kalkyl för att se om du kan tjäna något på att sätta in en luft-luftvärmepump. I kalkylen har det gjorts beräkningar på fastighetens förbrukning av energi och på så vis får du reda på om dina förutsättningar gör det lönsamt att installera en värmepump eller inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *